17.1.2024.

Kako „preživjeti“ najduži mjesec u godini

Povećani prosinački troškovi ovoga će se mjeseca odraziti na životni standard građana. U doba darivanja brojni su građani nekontrolirano “peglali” kreditne kartice, bez obzira na kamate pri takvom načinu plaćanja, i ispisivali čekove s odgodom. Iako je siječanj već poznat kao najdulji mjesec u godini, rijetki su u predblagdansko doba razmišljali o gotovo tradicionalnoj krizi s početka godine…

Ne kaže se bez razloga da je siječanj najduži mjesec u godini. Nova godina po pravilu donese nove izdatke, manjak u novčaniku, ali i više kilograma. Ti će kilogrami otići sami kada počne stres zbog nedostatka financija, što je dobro, štedimo na odlasku u teretanu.

Poslije sezone slavlja, novogodišnje kupovine i dočeka Nove godine, stigao je siječanj, mjesec u kome, prema statistici, građani najviše duguju. Da, bili su blagdani. Pogled u budućnost je zamagljen.

Povećani prosinački troškovi ovoga će se mjeseca odraziti na životni standard građana. U doba darivanja brojni su građani nekontrolirano “peglali” kreditne kartice, bez obzira na kamate pri takvom načinu plaćanja, i ispisivali čekove s odgodom. Iako je siječanj već poznat kao najdulji mjesec u godini, rijetki su u predblagdansko doba razmišljali o gotovo tradicionalnoj krizi s početka godine…

 

Izvor slike: Adobe stock

 

Mjesec kada je izuzetno teško upravljati financijama

Donosimo nekoliko savjeta kako preživjeti takva razdoblja:

1.Proračun i Planiranje

  • Izradi detaljan proračun kako bi imao pregled nad svojim prihodima i rashodima.
  • Planiraj unaprijed za mjesece s većim izdacima ili smanjenim prihodima.

2.Štednja

  • Ako je moguće, odvajaj određeni iznos novca svaki mjesec kao "rezervu" za teže mjesece.

3.Prioriteti

  • Identificiraj nužne troškove i prioritetiziraj ih.
  • Ako je moguće, odgodi manje važne kupnje ili aktivnosti.

4.Razmotri Dodatne Izvore Prihoda

  • Ako je moguće, razmotri dodatne načine zarađivanja novca, poput dodatnih poslova ili honorarnih aktivnosti.

 5. Pregovaranje o Računima

  • Ako imaš problema s plaćanjem računa, kontaktiraj pružatelje usluga i pregovaraj o plaćanju na rate ili odgodama.

 6. Razmotri Alternativne Opcije

  • Ako si suočen s dugovima, razmotri različite opcije poput kreditnih savjetnika ili pregovaranja s vjerovnicima.

 7. Samostalna Proizvodnja i Uštede

  • Razmisli o vlastitom uzgoju hrane, pripremi obroka kod kuće, ili drugim načinima štednje na svakodnevnim troškovima.

 8. Edukacija o Financijama

  • Educiraj se o osobnim financijama kako bi bolje razumio strategije štednje i upravljanja novcem.

Jedna od tvrtki gdje možete potražiti financijaki savjet kako upravljati novcem, te kako pri tome i uštedjeti je  EKING d.o.o. Osnovana  1993. godine u Rijeci i pruža usluge računovodstva, revizije i poreznog savjetovanja. Njeguju individualan pristup svakom komitentu u svim segmentima rada, što rezultira predanim radom na stjecanju uvida u stanje tvrtke i iznalaženjem optimalnog rješenja.
Svoje usluge nude i provode širom Hrvatske, ali i izvan njenih granica, stoga valja napomenuti da se u radu, pored hrvatskoga jezika, koriste engleskim i talijanskim jezikom.

Izvor slike:pixy.org

Povratak u realnost

Ako se cijelu godinu mora misliti na to koliko se troši, barem se nekoliko blagdanskih dana mali čovjek opusti i prepusti ambijentu blagdana. Ono što ga posebno veseli za blagdane zasigurno je, između ostaloga, upravo bogat jelovnik koji su supruge, mame i bake vrijedno spremale i po nekoliko dana uoči božićno-novogodišnjih blagdana. 

Trošili smo na poklone za najbliže a i za svoje goste, makar i simbolično, u tu je svrhu potrošeno dosta novca. Tom trošku treba pridodati kupnju božićnog drvca i doček Nove godine, uz obiteljski novogodišnji stol ili, pak, odlazak na neki od ne baš jeftinih organiziranih provoda u najluđoj noći. Ukupan iznos nabrojenog doseže iznos od više stotina, možda i tisuća eura, stoga nije iznenađujuće što baš prosinac siječnju oduzme “čitavo malo bogatstvo”.

Probudili smo se u siječnju i krenuli u životno-egzistencijalnu borbu “spajanja kraja s krajem” zbog neumjerene blagdanske raskoši i rastrošnosti.Sada nam na naplatu dolaze svi “blagdanski grijesi”

Izvor slike:Rare gallery

 

Novi početak, novi izazovi, nova poglavlja

Svaki dan može biti dobar ali samo ako to stvarno želite i ako mislite pozitivno. Iako imamo puno posla kroz tjedan, uvijek treba pronaći malo vremena samo za sebe.  Briga o sebi jako važna za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Svaki dan napravite prostor za kratku šetnju ili kavu s prijateljima, ili za neki kvalitetan trening.Rekreirati se možete i usput skinuti pokoji kilogram nakupljen tijekom blagdanskih delicija u Sportsko rekreacijski centar Zaprešić.

 

Formula za preživljavanje siječnja je ta da u trgovini niti u ludilu ne idemo bez pažljivo pripremljenog popisa i zatim kupujem ciljano i u košarici ne završava ništa što nije baš nužno potrebno.

Univerzalnog pravila za lakše preživljavanje siječnja nema, a bolje će proći osobe koje su sklone štednji, ali jedino pod uvjetom da su im prihodi dovoljni da bi se uopće nešto uštedjelo. Kada su primanja malena, štednja ne dolazi u obzir. Kupovat će se ono najbitnije, a sve što nije nužno ostaviti za kasnije…

Sada bismo trebali izvući pouku iz onoga što ponavljamo, svjesni da nešto ne valja u našem ponašanju u te “velike dane”. Za sve to ne treba mnogo mudrosti, ali treba racionalnosti, a nje kao da je sve manje među svima. Pokušajmo u vremenu koje je pred nama da budemo racionalni

Poklonimo sitnicu voljenima tijekom godine, a ne samo za blagdane. Poklonimo znak pažnje, nazovimo roditelje, nazovimo prijatelje i pitajmo kako su i treba li im što!

Možda će taj mali čin biti nekome bogatstvo...spoznaja da su nam važni i da se ljubav i pažnje ne kupuje komercijalnim poklonima.

Plavi ponedjeljak s psihološke strane

Treći ponedjeljak u godini naziva se Plavi ponedjeljak ili najtužniji dan u godini. Ovaj fenomen nije znanstveno dokazan, no tmuran siječanj mnoge tjera na živce. Dakle, što možemo učiniti da bismo se osjećali bolje?

Od listopada ili studenog veselimo se Božiću, pripremamo se za njega, a onda dolazi blagdanska buka koja za nekoliko dana prođe. Ostala je samo hladna ili blatna zima i praznina koja kao da vas tjera da ništa ne radite. Što mogu učiniti da budem motiviraniji, energičniji i ne tako prazan iznutra?

Istraživači su također identificirali biološke razloge zašto se mnogi ljudi u tom razdoblju osjećaju loše. Nedostatak dnevnog svjetla utječe i na cirkadijalni ritam i na hormone odgovorne za raspoloženje i san. Prihvaćanje da je to prirodan odgovor tijela i da ne moramo uvijek biti tako veseli i poletni kao u blagdansko vrijeme također nam može pomoći da se opustimo.

Sastavljanje popisa odluka za Novu godinu može biti smisleno, puno nade i nadahnuće, ali važno je postaviti ciljeve koji su ostvarivi. Ciljevi također trebaju biti specifični, a rezultati mjerljivi kako biste izbjegli razočarenje. Moguće je postaviti jedan cilj, a zatim preuzeti drugi nakon što se postigne.

Prisjetite se onoga o čemu ste sanjali i preispitajte svoje želje. Možda biste željeli učiniti nešto lijepo ili naučiti nešto novo? Možda ste htjeli pogledati film koji vas zanima? Ili je možda savršeno vrijeme za razgovor s davno izgubljenim prijateljem ili voljenom osobom?

Pozitivne psihološke prakse afirmacija i zahvalnosti također vam mogu pomoći da se brinete o sebi tijekom ovog razdoblja. Pokušajte započeti dan pozitivnom mišlju ili sjećanjem, a završite dan pregledom na čemu ste zahvalni. Prihvaćanje onoga kako se osjećate, realni ciljevi i očekivanja za sebe, kao i obraćanje pozornosti i briga o vašim potrebama i željama mogu vam pomoći da prebrodite ostatak zime i učinite tmurne dane siječnja svjetlijima.Ukoliko vam ovi savjeti nisu pomogli, uvjek se možete obratiti za stručnu Psihološku pomoć

 

Izvor slike: Pixabay

Autorica: Jadranka Kolar

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje