16.4.2024.

Vrtlarski poslovi u travnju

Travanj je odličan mjesec za početak sadnje vrta jer je većina biljaka otporna na hladnoću i mogu uspjeti u ovom periodu. U travnju možete posaditi razne povrtnice poput mrkve, salate, graška, rotkvice, rajčice, paprike, krastavce i brokulu. Također možete saditi začinsko bilje poput peršina, bosiljka i mente. Bitno je pratiti upute o dubini sadnje, razmaku između biljaka i uvjetima za svaku biljku kako bi im osigurali optimalne uvjete za rast i razvoj. Ukoliko planirate saditi voće, travanj je dobar trenutak za sadnju voćki poput jabuka, krušaka, trešanja i šljiva. Ne zaboravite redovito zalijevati svoj vrt, posebno nakon sadnje novih biljaka.

Kako mjesec travanj predstavlja početak punog procvata proljeća, vrijeme je da pripremite svoj vrt za nadolazeću sezonu. Ovaj sveobuhvatni vodič provest će vas kroz popis bitnih vrtlarskih zadataka koje treba poduzeti u travnju, osiguravajući da vaš vrt napreduje tijekom cijele godine. 

Dok se toplina proljeća širi krajolikom, travanj predstavlja idealno vrijeme da zaprljate ruke u vrtu. Od sjetve sjemena do rezidbe grmlja, ovaj je mjesec pun zadataka koji će postaviti temelje za cvatući vrt.

Budući da u travnju još može biti mraza, moramo biti oprezni te uvijek pri ruci imati paučinastu foliju ili nešto slično kako bismo osjetljive biljke mogli brzo zaštititi – osobito tek izniknule biljčice i procvale voćke. U ovo vrijeme već cvate mnoštvo proljetnih grmova, trajnica i lukovičastog cvijeća, kao i u jesen posađene dvogodišnje biljke poput jaglaca, maćuhica, tratinčica i šeboja.

U travnju presađujemo (pikiramo) mnoge vrste cvijeća i povrća koje smo sijali prethodnih mjeseci. Od ukrasnoga bilja početkom travnja možemo saditi neke drvenaste sadnice (drveće, ruže, grmove i trajnice), no za većinu voćaka je prekasno. Možemo saditi samo one biljke koje rastu u posudama.

Na gredicama ili u posude na otvorenome možemo sijati mnoge vrste povrća. S obzirom na brojnost kultivara, trebamo voditi računa o vremenu sjetve koje je navedeno na svakome paketiću sa sjemenom.

 

Izvor slike: Unsplash

Priprema tla za sadnju povrća

Kvalitetno i plodno tlo je najvažniji kriterij za uzgoj povrća. Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Ako tlo nije prirodno opskrbljeno humusom i nema dobar vodozračni odnos mi ćemo morati popraviti situaciju u tlu  - gnojidbom.  

Povrtnjak planiramo na pozicijama gdje je dobra odvodnja s blagim nagibom i gdje ima dovoljno svjetlosti  i topline za povrtne kulture koje planiramo uzgajati. Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka. Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima. Sijati i saditi treba isključivo kvalitetno i deklarirano sjeme i presadnice. Dubinsku obradu tla odradili smo u jesen a samo u nuždi obradu radimo neposredno prije sadnje.

Izvor slike: Unsplash

Koje organsko gnojivo odabrati?

Stajnjak je jako dobar ali mora biti zreo (fermentiran) i moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj-stvorili humus i obogatili organsku tvar.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti gnojidbu.. Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja. Pored visoke kakvoće hranjiva koje sadrži, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika i ne sadrži klice bolesti. Peletirana  gnojiva nemaju višegodišnje djelovanje, pa se moraju upotrebljavati svake godine u preporučenoj količini koja je navedena na ambalaži. Preporuka je upotreba 25 kg na 175 mPlantella Organika. 

Mineralna i organska gnojiva možete kupiti u tvrtci Fidos Doljan Poljoprivredna ljekarna FIDOS nalazi se u Doljanu i Jalkovcu u Varaždinskoj županiji. Velik izbor gnojiva u ponudi je tvrtke FIDOS d.o.o. NPK, UREA, KAN, KONJSKO GNOJIVO i drugo. Poljoprivredna ljekarna FIDOS d.o.o. uspješno posluje od 1995. godine. U poljoprivrednoj apoteci možete pronaći sve za svoj vrt, vinograd, podrum, voćnjak i životinje.

Poljoprivredna ljekarna posluje na dvije lokacije.
U mjestu Doljan na adresi Radnička 2 i u naselju Jalkovec koji je u sastavu grada Varaždina, na adresi Stjepana Radića 99 a na području Varaždinske županije.
Radno vrijeme poljoprivrednih ljekarni 
FIDOS je od ponedjeljka do petka od 7,00 do 16.00 sati i subotom od 7.00 do 13.00 sati.

    

Izvor slike: Galerija Fidos

Početak rada

Sijanje sjemena (ponekad se naziva 'sadnja sjemena') u tlo vašeg vrta dobro funkcionira s mnogim ukrasnim poluotpornim jednogodišnjim , otpornim jednogodišnjim i dvogodišnjim biljkama . Veliki izbor salata , povrća i začinskog bilja idealan je i za izravnu sjetvu. Zeljaste trajnice, grmlje i drveće također se mogu sijati direktno, ali se češće siju u kontejnere ili se razmnožavaju na druge načine, za brže rezultate.   

Proljeće je idealno vrijeme za izravnu sjetvu mnogih sjemenki, no neke se mogu sijati tijekom ljeta i jeseni. Provjerite pakete sjemena za preporučeno vrijeme sijanja na otvorenom.   

Sitno sjeme sije se u redove plitko, a krupnije u kućice s razmakom prema uputi na vrećici sjemena

Posijano sjeme nužno je zalijevati kako bi prije niknulo i stabiljka postala čvrsta.

 

Alat za sadnju i održavanje povrtnjaka

 

  • Lopatica za zemlju
  • Klin za sadnju biljaka
  • Male ručne grablje
  • Motika
  • Velike grablje
  • Štihača
  • Lopata
  • Špaga za ravan red
  • Kanta za zalijevanje
  • Sadilica lukovica
  • Rukavice
  • Flis folija za zaštitu od mraza

 

Velik asortiman sjemena povrća, cvijeća i začina namijenjenog za hobby proizvođače, izravno ili posredno tvrtka AGRI VRT d.o.o. snabdijeva robom više od 500 poljoapoteka na području Republike Hrvatske. Djelatnost obavlja u vlastitim poslovnim prostorima i dispečerskom centru u Zagrebu, a distribuciju obavljaju specijalizirane tvrtke za transport roba.

Tvrtka posluje na adresi RADNIČKA CESTA 173 N Zagreb

 

Tvrtka AGRI VRT d.o.o. u ponudi ima:

  • ·-Sjemenski krumpir,
  • ·-Lučice luka,
  • ·-Sjeme krmnog bilja,
  • ·-Sjeme povrća,
  • ·-Sjeme graha i graška,
  • ·-Sjeme cvijeća,
  • ·-Sjeme začina,
  • ·-Sjeme trave za ukrasne travnjake (ukrasne travne smjese),
  • ·-Lukovice cvijeća (proljeće, jesen),
  • ·-Sadnice ruža,
  • ·-Gnojiva za razne namjene,
  • ·-Repelenti za puževe, mrave, krtice, zmije,
  • ·-Supstrati za presadnice,
  • ·-Ljepljive ploče protiv nametnika na bilju,
  • ·-Greenhome bio program protiv komaraca.
  • ·-Sredstva za zaštitu bilja.

 

Katalog proizvoda možete pogledati na Tvrtke.hr

 

 

Kako zaštititi povrće i voće od mraza

Većina potencijalnih oštećenja plodova može se izbjeći odabirom mjesta gdje je najmanja vjerojatnost proljetnih mrazeva, ali to je rijetko opcija za vrtlare:

  • Sadnja voća na sunčanom, zaštićenom mjestu kao što je zid okrenut prema jugu – to je posebno prikladno za kulture koje rano cvjetaju kao što su marelice , breskve i nektarine
  • Grmovi mekog voća: upotrijebite flis za pokrivanje i zaštitu cvijeća i usjeva u razvoju tijekom noći kada se predviđa mraz
  • Jagode: zaštitite krpicama ili dvostrukim slojem flisa , uklanjajući ili otvarajući oboje tijekom dana kako biste omogućili pristup oprašivačima
  • Male voćke: prekrijte flizelinom preko noći kako biste osigurali zaštitu od smrzavanja i uklonite ih tijekom dana, ali to je općenito nepraktično kod većih stabala
  • Neka trava oko drveća bude kratko pokošena u sezoni cvatnje, jer duga trava sprječava zračenje topline iz tla
  • Nanesite malčeve nakon cvatnje – golo tlo zrači korisne količine topline, štiteći cvjetanje

Prozirni flis i drugi plutajući filmovi, poznati pod zajedničkim nazivom pokrivači za usjeve, postavljaju se preko ili oko biljaka ubrzavajući njihov rast i štiteći od vremenskih prilika i štetočina. Obično se koriste bez potpornih obruča.

Komercijalni proizvođači koriste prskalice i grijače za zaštitu usjeva, ali za njih je potrebna skupa oprema i najučinkovitiji su kada se koriste na velikim površinama – rijetko su prikladni za vrtlare.

 

A što se sije?

Siju se:

- blitva, bunarka, bijeli korijen, cikla
- kupusnjače: brokula, cvjetača, kelj, kelj pupčar, korabica, kupus, raštika…
- loboda, maslačak, mrkva, pastrnjak, pepeljuga, peršin, radič, salata, šparoga…

Ako to već nismo učinili u ožujku (ovisno o veličini presadnica), u zasebne posudice presađujemo rajčice, patlidžane i paprike (klasične paprike, čili papričice i feferone) te celer. Najbolje vrijeme za to je kad razviju prvi par pravih listova, a celer kada ima tri do pet listova. I dalje će im goditi toplina pa ih još ne iznosimo van.

Od začina možemo sijati i saditi mnogobrojne vrste poput boražine, bosiljka, lavande, ljupčaca, majčine dušice (timijana), metvice, matičnjaka, kadulje, kima, kopra, mažurana, origana, peršina, ružmarina, vlasca…

Izvor slike: Unsplash

 

Kompostiranje

Razmislite o pokretanju kompostne hrpe ako je već nemate. Kompostiranje je fantastičan način za recikliranje organskog otpada i obogaćivanje tla u vašem vrtu. Dodajte otpad sakupljen pospremanjem vrta na hrpu komposta, zajedno s kuhinjskim ostacima poput kore od voća i povrća.

Izvor slike: Unsplash

 

Zašto je vrtlarenje dobro za zdravlje

Vrtlarenje može pomoći vašem tijelu u borbi protiv bolesti. Znate li da smo mi ljudi jako slični biljkama? Naše je tijelo sposobno za fotosintezu - proces u kojem biljke same proizvode hranu koristeći sunčevu svjetlost. Naša koža koristi sunčevu svjetlost kako bi stvorila jednu od hranjivih sastojaka koji su vam potrebni: vitamin D. Upravo je taj vitamin neophodan za stotine tjelesnih funkcija - jačanje kostiju i imunološkog sustava samo su neke od njih. Istraživanja su pokazala da izlazak na sunce može smanjiti rizik od: raka dojke, debelog crijeva, mjehura, prostate i multiple skleroze. Ako su vaše razine vitamina D niske, imate veći rizik od pojave  psorijaze, metaboličkog sindroma (stanje prije dijabetesa), dijabetesa tipa II i demencije. 

 

Veza vrtlarenja i dobrog sna

Pitate se zašto je vrtlarenje dobro za san? Zato što je vrtlarstvo svojevrsna vježba. Aktivnosti poput grabljanja i košenja trave zapravo su lagane vježbe, a kopanje i cijepanje drva su dosta snažne vježbom. Prilikom rada u vrtu koristiti sve glavne mišićne skupine u tijelu, a kada se kvalitetno umorite, kvalitetno ćete i spavati.

 

Zašto je vrtlarenje dobro za psihičko zdravlje

Upravo zato što pojačava dobro raspoloženje i povećava naše samopoštovanje. Kad ljudi provode vrijeme u vrtu, razina anksioznosti im opada i osjećaju se manje depresivnima. Rad u vrtu može vam pomoći da se oporavite ako ste doživjeli nešto stresno (kao što je pandemija ili potres). Školski vrtovi, obiteljski vrtovi i gradski vrtovi odlični su jer povezuju ljude različite dobi, sposobnosti i porijekla tako da proširite i ono što znate i koga znate. Jako je lijepo vrtlariti u dobrom društvu.

 

Izvor slike: Unsplash

 

Vrtlarenjem se uči:

  • Biti strpljiv – jer ono što siješ neće izrasti sutra.
  • Ne odustati kad nešto ne uspije. Razmisliti što je i gdje je zapelo pa početi ponovno, ali mudrije.
  • Ustrajati. Posao nije gotov kad se umoriš, nego kad završiš.
  • Veseliti se svakom riješenom problemu i obavljenom poslu. Prije spavanja se prisjetiti što si toga dana učinio i naučio. Biti sretan jer si toga dana ostavio za sobom neki korisni trag.
  • Planirati, sanjati, biti optimističan i vjerovati u sebe.
  • Uživati u plodovima svoga rada.
  • Preuzeti odgovornost. To znači: sam razmišljati, sam donositi odluke o tome što činiti, sam napraviti sve što treba, a ne čekati da to napravi nešto drugi. No, preuzeti odgovornost znači i shvatiti kad nešto ne možeš sam pa potražiti pomoć. Preuzeti odgovornost znači ne tražiti opravdanja i isprike, nego zapeti i riješiti probleme.

Izvor slike: Unsplash

Vrtlarenje nas doista uči životu, zar ne?

 

 

 

 

 

Autorica: Jadranka Kolar

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje