7.5.2021.

Izvor slike: Pexels

Kako prepoznati svježe i kako omekšati tvrđe komade mesa?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je podatke o povećanju rizika od raka debelog crijeva za 18% u slučaju konzumiranja prerađenog mesa (kobasice, slanina itd.) u količinama od 50 grama dnevno. Crveno meso također navode kao hranu koju moramo konzumirati umjereno, a Svjetski fond za istraživanje raka preporučuje 500 grama tjedno. No, to ne znači da moramo izbjegavati crveno meso. Jeste li znali da ono sadrži vitamin B12 koji je važan za pravilan razvoj živčanog sustava djece? U nastavku pročitajte kako prepoznati svježe meso, kako ga omekšati za vrijeme kuhanja te koliko dugo ga možete čuvati u frižideru ili u zamrzivaču.

Kako prepoznati svježe meso

Teletina treba biti gotovo ružičasta, a masni dijelovi bijeli. Navedeno se odnosi i na svinjetinu i janjetinu

Izvor fotografije: Petason d.o.o.

Što se tiče govedine, meso treba uvijek biti isprepleteno masnim tkivom (bjelkastim nitima), a ostatak je svježe crvene boje. 

Piletina mora biti svijetle, ružičaste boje, a oko kostiju ne smije biti mlohava i tamna. Pokvarenu piletinu možete prepoznati po sivim nijansama te mrljama i pjegama crne, sive, zelene, smeđe ili bijele boje. Također, površina mesa ne smije biti sluzava, s ljepljivim nakupinama.

Puretina je svijetloružičasta kada je friška, s tim da je zabatak malo tamniji dio. Staro meso svatko lako može prepoznati po zelenoj boji. 

Nalazite li se na području Trogira, u mesnici Mrki uvijek možete pronaći ponudu kvalitetnog mesa i suhomesnatih proizvoda. Ako imate pitanja i nedoumica, stručnjaci će vam rado udijeliti koristan savjet oko odabira delicija.

Kako omekšati meso 

Jeste li ikada probali omekšati meso uz pomoć sode bikarbone? Potrebno vam je pola žličice sode bikarbone i 1 dl vode. Soda se otopi u vodi i meso isječeno na male i tanke komade se umiješa u tu otopinu. Nakon toga se meso drži u hladnjaku najmanje 4 sata. Prije pripreme se soda obavezno temeljito ispere s mesa.

Ovakav postupak se obično koristi kada meso nije od najboljeg komada i nije najkvalitetnije. Svakome od nas se može dogoditi da odabere neki žilaviji komad mesa, ali to se može riješiti i dugim kuhanjem na laganoj vatri.

Kako omekšati meso za vrijeme kuhanja

Prije kuhanja meso možete omekšati marinadom od octa ili limunovog soka jer kiseli sastojci razgrađuju proteine u mesu te ga omekšavaju i vlaže.

Za vrijeme kuhanja je bitno da komade poput juneće lopatice ili buta kuhate duže, na laganoj vatri. Što se tiče gulaša, obično se kuhaju dva do tri sata. Osim za dodatnu aromu, vino se dodaje u meso kako bi ga omekšalo. U nastavku saznajte koje vrste vina pašu uz koje meso.

Izvor fotografije: Flickr

Dodatni savjeti oko pripreme mesa: 

  • kada meso pečete na tavi ili radite roštilj, nemojte ga soliti prije pečenja jer sol izvlači vlagu iz mesa, zbog čega može postati tvrdo
  • ako vam je meso u zamrzivaču, najbolje je da ga večer prije pripreme premjestite u hladnjak
  • meso prije pripreme zarežite okomito na smjer mišićnih vlakana jer će postati lakše za žvakanje
  • trebate li mljeveno meso, najbolja opcija je odabir mesa kod mesara koji ga zatim samelje pred vama jer s pakiranim mljevenim mesom ne možete biti sigurni u kvalitetu

Koliko svježe meso može stajati u frižideru

U zamrzivaču meso peradi može stajati i do godinu dana, ali u frižideru samo dan ili dva prije pripreme. 

Mljeveno meso (govedine, teletine, svinjetine i peradi) također može stajati u frižideru samo jedan ili dva dana, a zamrznuti se može samo na tri do četiri mjeseca.

Crveno meso (svinjetina, teletina, govedina, janjetina, divljač) može u frižideru stajati nešto duže - do pet dana, a zamrznuti ga možete na četiri do dvanaest mjeseci.

Kojim vinom začiniti koje meso

Kod pripreme piletine i ostale peradi, možete jelu dodati bijelo vino ili rose. Bijelo vino se upotrebljava i za riblja jela. Što se tiče crnog vina, ono se najčešće koristi za crveno meso, za marinade i prijana jela. Možemo zaključiti da svijetla vina pašu uz jela nježnijeg okusa, a crna vina uz jače arome.

Najzdravije meso u ishrani

Tvrtka Petason iz Solina ima dugogodišnje iskustvo i uspjeh u mesnoj industriji i jedan je od najvećih proizvođača svježeg mesa u Hrvatskoj. 

Na njihovoj stranici možete pronaći korisne informacije o prednostima pojedine vrste mesa. Primjerice, svinjetina sadrži vitamina B6 i B12, minerale i zdrave masnoće. Za junetinu navode povoljan omjer omega masnih kiselina, koji može doprinijeti reduciranju krvnog tlaka te smanjiti rizik od pojave bolesti kardiovaskularnog sustava. Janjetina je jako dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a teletina je lako probavljivo meso, sa smanjenim udjelom kolesterola.

Izvor fotografije: Unsplash

Važno je istaknuti da je meso zdravo, ali ako ga konzumirate u normalnim granicama. To pravilo možemo primijeniti i na ostale namirnice, zbog čega moramo biti umjereni u konzumaciji jela. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, šunke, slanine i drugih, povećavaju rizik od raka crijeva ako jedemo više od 50 grama dnevno. Svjetski fond za istraživanje raka preporučuje 500 grama crvenog mesa tjedno. Nikako ne treba izbjegavati crveno meso jer sadrži vitamin B12 koji je važan za pravilan razvoj živčanog sustava djece. Osim toga, dobar je izvor željeza, cinka i bolji je izvor proteina u odnosu na bijelo meso. 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje