24.3.2024.

Uredite svoj dom u bojama proljeća

Boja je ključna kada se radi o prekrasnim idejama za proljetni dekor . Sada je optimalno vrijeme za odraz ovih godišnjih promjena kroz palete svijetlih boja i inspiraciju iz prirodnog svijeta, sa shemom boja dnevne sobe ispunjenom uzdižućim nijansama i skladnim nijansama.

Dok polako ostavljamo iza sebe hladne, sive dane i zimski san, savršeno je vrijeme da se usredotočite na proljetne ideje boja za dnevne sobe i kako svom domu možete dati radosno osvježenje za sezonu.

Boja je ključna kada se radi o prekrasnim idejama za proljetni dekor . Sada je optimalno vrijeme za odraz ovih godišnjih promjena kroz palete svijetlih boja i inspiraciju iz prirodnog svijeta, sa shemom boja dnevne sobe ispunjenom uzdižućim nijansama i skladnim nijansama.

Izvor slike: iStockphoto


Postoji nekoliko načina kako možete urediti dom u bojama proljeća! Evo nekoliko ideja:

1. Pastelne boje: Pastelne nijanse poput mint zelene, svijetlo plave, svijetlo roze ili breskve mogu stvoriti osjećaj svježine i proljeća u vašem domu.

2. Biljke: Dodavanje zelenila u obliku biljaka može dodati osjećaj svježine i prirode u svakoj prostoriji. Razmislite o postavljanju biljaka poput paprati, sukulenata ili cvjetova koji odgovaraju sezoni.


Na cesti između Čakovca i Preloga, u polju i zelenilu nalazi se Vrtni centar Iva, koji u ponudi imaju veliki izbor sobnog cvijeća, tegli i ostalog bilja.  Sve proizvode svojim kupcima nude i online, a podići ih mogu na skladištima prodajnog centra na lokaciji Štefanec ili Koprivnica.
Kupnju kompletnog asortimana nude i u web shopu
Vrtni centar Iva.hr

Izvor slike: Galerija sobnog bilja Vrtni centar Iva

3. Tkanine: Promijenite jastučnice, prekrivače i zavjese u svjetlije pastelne ili cvjetne uzorke kako biste unijeli proljetni osjećaj u prostoriju.

Kupiti ih možete, a i dobiti stručan savjet u Riviera Dekor iz Matulja. Jedna od usluga koje tvrtka Riviera Dekor nudi je izrada dekorativne tkanine koja obuhvaća dekorativne jastuke, prekrivače, ambrase, pozamanterije i karniše. Ukrasite prostor svoje tvrtke, hotela, apartmana ili wellness centra najmodernijim ukrasnim jastucima.
Osvježite prostor novim prekrivačima tvrtke Riviera Dekor.

Izvor slike: Gelerija tvrtke Riviera Dekor d.o.o.

4. Detalji: Male stvari poput cvjetnih aranžmana, svjećnjaka s mirisima proljeća ili umjetničkih djela inspiriranih prirodom mogu dodati proljetnu atmosferu u vaš dom. Tvrtka Jadran suveniri Opremiti će vaš dom  dekorativnim tanjurima, vazicama i kriglama, amforama, pepeljarama, podmetačma, magnetima, privjescima, bocama s vinom i rakijom, umjetničkim slikama i grafikama.

Izvor slike: Galerija tvrtke Jadran Suveniri

5. Svjetlo: Iskoristite prirodno svjetlo koliko god je moguće! Otvorite zavjese i pustite da svjetlost obasja prostoriju, stvarajući svježinu i energiju. Postoje 3 vrste rasvjete, prva je rasvjeta koja pokriva cijelu prostoru, druga je rasvjeta koja vam pomaže prilikom obavljanja određenog zadatka, a treća vrsta rasvjete popunjava rupe koje nastaju zbog ambijentalne rasvjete dok ujedno naglašava ono najbolje u vašem domu. Ne treba se bojati eksperimentirati s rasvjetom jer najmanja LED traka ili stolna svjetiljka može učiniti primjetnu razliku u vašem domu i pretvoriti ga u potpuno novo mjesto za rad ili uživanje.

Izvor slike: Pixabay

 

Podignite mračnu sobu žutom bojom

 

Izvor slike: iStockphoto

Nema strogih pravila za proljetnu boju. Ponekad je prekrasno uzeti nekoliko tonova jedne boje kako bi ispunili prostoriju, a ponekad je fantastično sukobljavati boje u cijelosti. Ono što funkcionira obično je diktirano prostorijom i svjetlom.

 

 Ne zaboravite na sivu

Izvor slike: Unsplash

Siva – višegodišnji favorit koji je nevjerojatno svestran. Izvrstan je sezonski neutralan jer se slaže s mnogo boja. Za proljeće ga koristite kao pozadinu za boje poput žute kurkume i pastelne nijanse.

 

Koristite zemljane tonove kao bazu za naglašene nijanse

 Ključ korištenja boja je biti pomalo odvažan i isprobavati nekonvencionalne kombinacije; Zemljani tonovi obično su rezervirani za jesen, ali mogu funkcionirati tijekom cijele godine s pravim dodacima.

Boja svjetlijeg tona kao što je ova stvarno pomaže maksimizirati proporcije sobe i služi kao izvrsna pozadina za svjetlije dodatke, koji su najlakši način da kimnete u novo godišnje doba. Za proljeće možete unijeti lampe, jastuke i keramiku u očiglednijim sezonskim bojama, poput žute citrusa, terakote i zelene.

Izvor slike: iStockphoto

Naglasak svijetlom bojom 

Baš kao što trebamo naći vremena za tjelovježbu, također trebamo odvojiti vrijeme za kreativnost - to hrani i hrani dušu, i iz tog razloga uvijek slijedite svoje srce i radite ono što smatrate ispravnim za vašu kuću - bilo da to znači slikanje , vješanje niza jarko obojenih pompona na kamin, samo zato što vas čine sretnim ili tiskane tkanine za vaš udobni namještaj – sve se te stvari mogu osvježiti i ažurirati sezonski, kako bi vašoj sobi dali malo dizanja koje je potrebno kako bi prostor bio svježiji i svjetliji.

Izvor slike: iStockphoto

Pozitivnu energiju koju proljeće nosi moguće je unijeti u naš dom kroz nekoliko jednostavnih poteza:

  1. Riješite se nepotrebnih stvari

Prvo i osnovno pravilo uređenja stana nakon zimskih mjeseci je svima dobro poznato proljetno čišćenje. Pored standardnog čišćenja i krečenja zidova, jako je važno da stan ili kuću 'očistimo' i od nepotrebnih stvari.

Pospremite zimsku odjeću i obuću, debele pokrivače, te poklonite staru odjeću i ostale stvari koje više ne koristite. To mogu biti stara posteljina ili ručnici, ali i igračke koje je vaše dijete odavno preraslo. Poklonite ili bacite stare novine, časopise i letke koji skupljaju prašinu i tako olakšajte sebi pospremanje stana.

  1. Promijenite boju zidova

 Osvježite zidove nježnim tonovima proljetnih boja kao što su žuta, zelena i ljubičasta. Da bi upotpunili osjećaj prozračnosti u vašem stanu, obogatite i namještaj s par detalja u istim bojama. To mogu biti ukrasni jastuci, nove zavjese ili, naprimjer, nova prostirka za pod u dnevnoj sobi. Ove male promjene će učiniti čuda za vaš životni prostor, a ne zahtijevaju posebna izdvajanja iz kućnog budžeta kao što je kupovina novog namještaja.

Velik izbor boja i lakova za unutarnje i vanjsko uređenje u ponudi je tvrtke ROBERTING d.o.o. iz Karlovca.
Prodaju boje i lakove za drvo i metal, fasadne i unutarnje boje, boje za bazene te razne vrste premaza u širokoj paleti boja.

Izvor slike: iStockphoto

 

  1. Osvježite stan s modernim detaljima i novim biljkama

Što se tiče biljaka u stanu, feng shui stručnjaci za uređenje doma preporučuju da obavezno nabavite ukrasne kućne biljke koje 'pročišćavaju' zrak i unose pozitivnu energiju u životni prostor. To su areka palma, bambus, fikus, dracena, zmajevac, engleski bršljan te spatifilum ili liljan mira koji vrijedi za jedan od najsnažnijh prirodnih pročišćavača zraka. Ove biljke dokazano čiste zrak od toksina, a dobra vijest je što većinu njih možete nabaviti i kod nas.

 

Izvor slike: Pixabay

 Izvor slike: iStockphoto

 

 Izvor slike: iStockphoto

 

Uživajte u proljeću, suncu u ugodnom ambijentu svog preuređenog doma!

 

 

 

 

 

Autorica: Jadranka Kolar

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje